wtorek, 3 września 2013

Był sobie tort... dopóki nie podzielono go na 30 części


Our wedding was many years ago.  
The celebration continues to this day.

{Gene Perret}



I tak już celebrujemy 10 lat i zamierzamy kolejne 10(0)(00) :)






Słodko-słony tort karaibski z bezą włoską (na podstawie przepisu Bee Sweet)
składniki na jednopiętrowy tort o średnicy 22 cm

Ciasto:

Składniki suche do zmieszania w jednej misce:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru białego
0,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mielonych migdałów
4 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka soli

Składniki mokre do zmieszania w drugiej misce:
2 jajka
0,5 szklanki oleju roślinnego
szklanka jogurtu
2 łyżki golden syrup

Dodatkowo:
szklanka mleka + 3 łyżki likieru Malibu

Składniki suche mieszamy z mokrymi i następnie do masy dodajemy gorące mleko z likierem. Łączymy składniki. Masę wlewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą). Pieczemy do "suchego patyczka", ok 50-55 minut w temperaturze 180°C. Studzimy.

Krem:
1 opakowanie (250g) mascarpone
120g białej czekolady dobrej jakości
250ml słodkiej śmietanki 36%
szczypta soli
3 łyżki wiórków kokosowych

Czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej mieszamy z mascarpone (gdyby masa robiła się grudkowata, należy na moment umieścić miskę w kąpieli wodnej). Do masy delikatnie dodajemy szpatułką ubitą śmietanę, wiórki i sól.

Dodatkowo:
1 puszka ananasa w kawałkach
likier Malibu do nasączania ciasta

Ostudzone ciasto przecinamy na 3 blaty, które nasączamy likierem. Blaty przekładamy kremem i kawałkami ananasa. Wierzch i boki również smarujemy kremem.
Tort najlepiej schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.

Beza włoska:
85ml wody
280g cukru
5 białek (4 - jeśli jaja są duże) 


Wodę z cukrem umieszczamy w rondelku i gotujemy syrop do etapu 'miękkiej kulki' (musi osiągnąć ok. 130°C). Syrop musi zgęstnieć, a jego kropla upuszczona do bardzo zimnej wody ma tworzyć elastyczną kulkę. W czasie gotowania syropu białka ubijamy na sztywną pianę. Ustawiamy mikser na średnie obroty i powoli wlewamy wrzący syrop do piany, cały czas ubijając. Ubijamy, aż masa będzie chłodna i bardzo sztywna (10-12 minut).
Dekorujemy tort. Bezę przypiekamy ręcznym palnikiem gazowym.



PS. Photo booth! Zabawa po pachy! Urządzajcie, gdzie tylko możecie.



25 komentarzy:

  1. Boski boski boski :D adekwatny do rocznicy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się, że adekwatny. Warty zrobienia choć raz. :)

      Usuń
  2. Gratulacje! Świetna zabawa dla Was i dla gości. To się liczy :) Tort wygląda(ł) pięknie, mniam!
    pozdrawiam
    marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Zabawa była przednia, choć niektórzy się na początku opierali przed wesołą sesją...

      Usuń
  3. Wow!
    Nie wiem czy bardziej Ci zazdroszczę (ale to bardzo pozytywne uczucie tym razem!) tych 10 szczęśliwych lat, tego pięknego przyjęcia czy tortu od którego cieknie ślinka... Ach, nie będę skąpić - wszystkiego po równo! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, dzięki. A w sumie to dopiero początek, więc będzie więcej rocznic, więcej przyjęć i więcej tortów! :D

      Usuń
    2. I więcej zazdrości ! :D

      Z takiej okazji mogę kontynuować z tym uczuciem przez wieeeeele lat "wink"

      Usuń
  4. wspaniały blog <3 wpadnij do mnie i zaobserwuj jak Ci się u mnie spodoba ;D http://agrestaco6.blogspot.com/search?updated-min=2013-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2014-01-01T00:00:00-08:00&max-results=6

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne zdjęcia, pomysły, detale. Wszystkiego naj na kolejne wspólne 1000 lat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! 1000! Samo sedno. Dziękuję Ci serdecznie.

      Usuń
  6. Ale było świętowanie :)
    Jeszcze raz wszystkiego dobrego! Niesamowity klimacik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję! Ja kilka dni temu miałam 14 rocznicę, więc jestem w klimacie. Dominika piękna sukienka.
    Wiele miłości.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. sto lat dla Was!:)wspaniała rocznica i jakie piękne zdjęcia! a ten tort? bajka! :)))
    i bardzo podoba mi się ta sesja humoru Dominiczko:)
    uściski

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratulacje! Wszystkiego co dobre, lepsze i najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pięknie wyglądałaś :) tort obłędny!
    sesja- super pomysł :D
    Zabawa przednia i tak większym gronie, myślałam, że świętujecie tylko we dwójkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Huge congrats and that cake looks incredible!!! Btw: I adore your dress and your hair braid. Kisses

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratulacje! Piękny tort, piekny. Musieliście mieć ubaw po pachy z taką sesją :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pięknie to przygotowałaś - PERFEKCYJNIE! Takie wesele nr 2 i widać goście dopisali :-). Tort już w zapowiedzi na FB zachwycił mnie baaaaardzo mocno!

    OdpowiedzUsuń
  14. WOW :) Po pierwsze - chciałabym tak wyglądać 10 lat po ślubie :) po drugie, jak to wszystko pięknie zaplanowałaś! Jestem pod wrażeniem :) Po trzecie - CUDNY TORT!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystkiego co najlepsze na kolejne lata!!
    Cudne dodatki przyjęciowe i jaka Ty śliczna w bladym turkusie...:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie :) gratulacje i kolejnych szczęśliwych lat :)

    OdpowiedzUsuń