poniedziałek, 30 grudnia 2013

Ciepło, cieplej... mleko migdałowe!

Cóż nad spoczynek być może milszego,
Kiedy strudzeni szczyt domku naszego
Obaczym przecie, a kończąc podroże,
Na własne nasze rzucamy się łoże?
O domku wdzięczny, widok mnie twój krzepi,
Dobrze gdzie indziej, u ciebie najlepiéj.

{Ignacy Krasicki}


Nie jest biało. Nie jest mroźno. Raczej ciepło. I może być jeszcze cieplej, za sprawą aromatycznych zimowych napojów na bazie migdałowego mleka. Łatwego w przygotowaniu, świetnego w smaku. Nic, tylko miksować!


Poranne aromatyczne mleko migdałowe*

szklanka mleka  migdałowego
szczypta kardamonu
laska cynamonu
3 cienkie plasterki świeżego imbiru
3 Goździki
pół laski wanilii
~opcjonalnie szczypta suszonych kwiatów nagietka

Składniki umieszczamy w rondelku i delikatnie podgrzewamy, aż mleko lekko się zagotuje. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut. Przecedzamy przez sitko. Słodzimy miodem, na przykład spadziowym.



Sycący południowy  zimowy smoothie

1 banan
1 duża łyżka naturalnego kakao
5 daktyli
kawałek laski wanilii
mała szklanka naparu z nagietka
szklanka ciepłego mleka migdałowego

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Opcjonalnie możemy dosłodzić miodem.



Wieczorowa aksamitna biała czekolada

250ml pełnego mleka
250ml mleka migdałowego
1 łyżka mleka kokosowego w proszku (opcjonalnie)
50g białej czekolady dobrej jakości
1/3 laski wanilii
2 żółtka
łyżka cukru

W rondelku z grubym dnem umieszczamy mleko, połamaną czekoladę i wanilię. Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada rozpuści się, a składniki połączą. Zestawiamy z ognia. W miseczce lekko ubijamy żółtka z cukrem i następnie cały czas mieszając, powoli wlewamy mleczny płyn do żółtek. Całość umieszczamy z powrotem w rondelku i podgrzewamy, aż napój zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko do kubka.


*Przepisy bazują na mleku migdałowym, które warto przygotować dzień wcześniej. 100g migdałów zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Tak sparzone migdały obieramy ze skórki i blendujemy z 900 ml przegotowanej, letniej wody na mleko. Mleko przelewamy do butelki, zamykamy i zostawiamy na noc w lodówce. Rano przecedzamy przez gazę. Możemy je opcjonalnie dosłodzić miodem.





9 komentarzy:

  1. Acha, jaka rozkoszna rozkosz, zwłaszcza ta ostatnia :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mleczko migdałowe rozmarza, wszelkiego dobra i mnóstwa pomysłów, nie tylko kulinarnych, na Nowy Rok, Dominiko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaaammm no to lecę po migdały, nie oprę się takim pysznościom......mmmm :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego dobrego na każdy dzień nadchodzącego roku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaświadczem że po takim mleczku od razu robi sie cieplutko pod sercem :)

    OdpowiedzUsuń