środa, 16 maja 2012

"Śniła mi się wielka rzeka, wielka rzeka pełna mleka..."



Mleko za mną chodzi. :) I mleczne babeczki. Wiedziona tym pragnieniem, stworzyłam ad hoc przepis, który jak mi się wydało, zaspokoi tą zachciankę. Babeczki okazały się przepyszne, baaaardzo mleczne, rozpływające się w ustach. Chyba można je nazwać 'tres leche', gdyż mleko w proszku i śmietankę w cieście uzupełnia mleczny lukier. Mmm...


Składniki (na 6 sztuk):
suche:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka w proszku (puder, nie granulki)
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

mokre:
1 jajko
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
80g klarowanego masła

lukier:
3-4 łyżki mleka
1/4 szklanki mleka w proszku (puder)
1/4 szklanki cukru pudru


Podobnie jak przy muffinkach mieszamy w jednej miseczce składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie mieszamy zawartość obu miseczek na gładką masę. Przekładamy do formy (lub foremek) wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20 minut i napawamy się mlecznym aromatem wypełniającym mieszkanie.

Aby uzyskać lukier mieszamy cukier puder z mlekiem w proszku i dodajemy po łyżce mleka, intensywnie mieszając, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Lukrujemy babeczki i podajemy lekko ciepłe. 

2 komentarze:

  1. Babeczki śliczne! Z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam. Jak już wspominałam, po przerwie znowu doceniam urok babeczek i muffinków, bo to takie wdzięczne małe wypieki. :)

      Usuń