"All you need is love. But a little chocolate now and then doesn't hurt."
(Charles M. Schulz)
Czekolada i chilli. W wersji nieco bardziej wytrawnej, dla lubiących mocniejsze wrażenia smakowe, choć w klasycznym wydaniu. Połączenie znane z napojów, ale mi się zachciało ciasta. Deser 'triple chocolate'. Czekoladowo-kakaowe ciasto plus mocno czekoladowa polewa. A do tego ostry second-taste, który daje chilli.
Ingrediencje na ciasto chocolate & chilli:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka cukru (1/2 szklanki białego + 1/2 szklanki Dry Demerara) + 2 łyżki białego cukru do polewy
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka sproszkowanego chilli (pieprzu cayenne)
3 jajka
200 ml słodkiej śmietanki 30%
100 ml mleka
2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao), połamane
1/2 kostki margaryny, stopionej i ostudzonej
Wykonanie:
W garnuszku podgrzewamy 100 ml śmietanki i mleko. Dodajemy 1 tabliczkę połamanej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Uważamy, by nie zagotować. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem i sodą oraz chilli. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy. Do ubitych jaj - ciągle miksując - dodajemy kolejno: stopioną margarynę, masę czekoladową i mieszankę mąki. Gotową masę przelewamy do formy-keksówki posmarowanej roztopioną margaryną. Uderzamy formą kilka razy o blat, by ciasto "ułożyło się". Nacinamy nożem wzdłuż masy.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
W garnuszku ponownie podgrzewamy 100 ml śmietanki. Dodajemy kolejną połamaną tabliczkę czekolady oraz 2 łyżki cukru. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i uzyskamy gładką, lśniącą polewę.
Lekko ciepłe ciasto dekorujemy polewą i chilli w proszku.Z czekoladą do picia - maksymalna czekoladowa przyjemność!
"Nine out of ten people like chocolate. The tenth person always lies."
(John Q. Tullius)
Córciu Twoje wszelkie talenta są godne uwagi,a te artystyczno-kulinarne w szczególności!Tym bardziej,że nie wiem po kim je odziedziczyłaś...?
OdpowiedzUsuńJesteś baaardzo słodka, intrygująca i nieprzewidywalna jak to ciasto czekoladowe z chili.Kocham!