niedziela, 25 listopada 2012

Torcik herbaciano-makowy z lemon curd


Wiesz, nie wszyscy lubią cebulę. 
Tort! Wszyscy lubią tort! 
Tort ma warstwy.




W końcu moja mała, wysoka tortownica doczekała się inauguracji!

Wyszedł z niej biszkopt.
Który przy odrobinie pracy zamienił się w tort. Z kremem makowym i herbacianym. Pokryty bezą szwajcarską i pierzynką lemon curd.

Po przepis zapraszam wieczorem...

---

Jest 21:21. Czas na przepis. 

Zestaw smaków - mak*, herbata i cytryna chodził za mną od jakiegoś czasu. I tak postanowiłam go połączyć w autorski zestaw, choć może jak by głębiej pogooglować, to podobne przepisy się znajdą (nic, czego ktoś by już kiedyś nie wymyślił...).

Jak każdy tort, czy nawet torcik, ten również wymaga nieco pracy i czasu. A może nie tyle czasu, ile wykonania sporej ilości drobnych czynności. Opis wydaje się długi. 
Ale zapewniam, że praca nie jest żmudna, pot nie płynie strumieniami, a efekt wart jest spróbowania.


Bazą oczywiście jest biszkopt, który ja upiekłam dzień wcześniej. Wiele lat temu, traumatyczne przeżycia z biszkoptem (masa wylewająca się z formy i ogólna wypiekowa porażka) zrodziły we mnie przekonanie, że lepiej się za niego nie zabierać. Jakiś czas temu zaryzykowałam z biszkoptem na roladę i diametralnie zmieniłam zdanie...

Trzeba tylko trzymać się prostych zasad (przekazywanych łańcuszkowo, znalezionych u Doroty z Moich Wypieków). I poznać swój piekarnik.

Najlepsza i najprostsza reguła dotycząca proporcji składników na biszkopt jest następująca:
na każde jajko, jedna łyżka mąki pszennej, jedna łyżka mąki ziemniaczanej i dwie łyżki cukru.
 
Zgodnie z tą zasadą na mój biszkopt zużyłam:

3 jajka
3 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki mąki ziemniaczanej (zmieszane, przesiane)
6 łyżek cukru


Białka ubijamy na sztywną pianę i dalej ubijając dodajemy po łyżce cukru. Piana ma być 'bezowa' - zwarta i błyszcząca. Wówczas, ciągle miksując na niskich obrotach, dodajemy po jednym żółtku i na koniec przesiane mąki 2-3 partiami. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę, wyrównujemy szpatułką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 40 minut, do 'suchego patyczka'. Wyciągamy gorący biszkopt i upuszczamy formę na podłogę z wysokości mniej więcej pół metra. Wstawiamy biszkopt z powrotem do uchylonego piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Biszkopt odwracamy 'do góry dnem', dzielimy na 3 blaty.


Oba kremy do przełożenia tortu zrobiłam na jednej 'bazie' (na większy biszkopt zapewne trzeba zwiększyć proporcje):

1 opakowanie (250g) serka mascarpone
300ml śmietanki 30%

Krem makowy:

125g mascarpone ubijamy ze 150ml mocno schłodzonej śmietanki na gęsty krem. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru jest dość intuicyjna, dodajemy tyle, ile uznamy za stosowne; ja wolę wersję mniej słodką), kilka kropli aromatu migdałowego i około 1/3 szklanki maku (gotowego, mielonego).

Krem herbaciany:

Do 75ml śmietanki dodajemy łyżeczkę liściastej herbaty Earl Grey. Zagotowujemy w garnuszku z grubym dnem i zostawiamy na 10 minut.
Płyn przecedzamy przez sitko, mocno 'wyciskając' fusy. Schładzamy. 125g mascarpone miksujemy z herbacianym płynem i pozostałymi 75ml śmietanki na zwarty krem. Dosładzamy według uznania (ja  dodałam 1,5 łyżki cukru pudru).

Blaty tortu nasączamy rumem lub likierem - np. kokosowym Batida de Coco, przekładamy kremami dociskając delikatnie.

Beza szwajcarska do pokrycia tortu:

3 białka
150g cukru
kilka kropli aromatu waniliowego

Wszystkie składniki umieszczamy w metalowej misce. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody) i w takiej kąpieli wodnej trzepaczką lekko mieszamy, spieniamy białka, aż osiągną temperaturę 60 stopni (tzn. do momentu, aż cały cukier się rozpuści). Wówczas zdejmujemy miskę z kąpieli i ubijamy mikserem masę do momentu, aż całkowicie ostygnie. Zajmie to około 10 minut, a masa będzie zwarta i błyszcząca (lekko ciągnąca). Dekorujemy ciasto.

Na wierzch wykładamy kilka łyżek lemon curd, który ładnie wygładzamy. Zapewne niektóre (niektórzy) z Was mają zazwyczaj lemon curd 'na stanie'. Na wszelki wypadek podaję przepis (warto go przygotować dzień wcześniej).

Lemon curd (1 średni słoik):

3 jajka
sok i skórka otarta z 4 cytryn
ok. 3/4 szklanki cukru (wedle uznania, można dodać więcej, próbując krem w trakcie)
3 łyżki masła

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą, cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Nie możemy masy zagotować, bo zrobi nam się jajecznica. :) Gorący, gęsty krem przekładamy do słoiczka.


Gotowy tort schładzamy przez kilka godzin przed podaniem.
Uff... To chyba najdłuższy przepis w dotychczasowej historii tego bloga. Ale mam nadzieję, że wart był opisania i ktoś z niego skorzysta. :)





* Odpowiadając na pytanie soulstorm-everywhere: Nie, smak maku nie jest na pewno dominujący, a raczej  dobrze zbalansowany z pozostałymi.





39 komentarzy:

  1. wow, robi wrażenie ;)

    tylko mak, jakoś nie przepada, wyraźnie do tu czuć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! mmmm.. żałuję, że nie wiem, jak smakuje :) Zdjęcia jak zawsze działające na zmysły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy, ach...zjadloby sie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Szaleństwo kulinarnowizualne :]

    OdpowiedzUsuń
  5. o mamo jak to wygląda! :):):)
    I D E A L N I E
    pozytywnie
    C U D O W N I E
    genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. och jakie pyszności! robisz takie zdjęcia, że chce się zjeść z monitora:P:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I pomyśleć, że ten tort jest, albo pewnie (wnioskując po apetycznym wyglądzie) był zaledwie jakieś 10 minut drogi od nas ;-)). Czekamy na przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aj a mam ochotę na coś slodkiego :) muszę zrobić przegląd twoich przepisów i coś wybrać jako wyzwanie na jakiś wolny dzień :) pozdrawiam i.zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie wygląda, próbuję sobie wyobrazić, jak wspaniale smakuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Zabrakło by mi chyba cierpliwości by stworzyć takie cudo, ale zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No patrz.. a u mnie też dziś lemon curd! A skoro mam i powinnam go wykorzystać, to czekam na przepis :>

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem absolutnie oczarowana Twoimi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepiękny tort i cudne zdjęcia,czekam na przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspanialy! Czekam na przepis (juz niedlugo sie przyda) ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Drogie Dziewczyny, bardzo dziękuję za wszystkie pochwały i wypieku i zdjęć! Jak zwykle - w prosty t bezpretensjonalny sposób cieszą mnie Wasze pozytywne słowa. Mam nadzieję, że któraś z Was wykorzysta pomysł / przepis, tak jak ja czerpię z Waszych pomysłów / inspiracji. O to w tym wszystkim chodzi, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tort wyszedł piękny, zaskoczyłaś mnie kremami! Herbaciany bardzo przypadł mi do gustu, mam nadzieję, ze kiedyś go przetestuję. Za makiem natomiast nie przepadam, ale w takim zestawieniu wydaję się ciekawie smakować :) Masz rację, własnie o to w tym wszystkim chodzi! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacja!!! Do wypróbowania koniecznie!! No i ten wstęp! Shrek rządzi :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny wstęp :D Ja tez uwielbiam tort, a ten zjadlabym bez zastanowienia! PYCHA!!!

    pozdrawiam
    Housewife

    http://nothingbutahousewife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Torcik piękny i bardzo smaczny:) Rewelacyjne połączenie smaków. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dominiko gdybyś mieszkała bliżej byłabym u Ciebie częstym gościem. Uwielbiam ciacha. Twoje wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dominiko, piękne zdjęcia , aż żal byłby mi zjeść taki tort, tak się ładnie prezentuje:)))

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie pyszności!!!! A zdjęcia przepiękne. wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne zdjęcia !!! Tort prezentuje się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękne zdjęcia:) a tort powalający, wysoki, pięknie udekorowany, po prostu idealny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, to będzie moja ulubiona tortownica - niewielka w obwodzie a wysoka. Będą z niej wychodzić coraz piękniejsze torciki - mam nadzieję. :)

      Usuń
  25. Ja mam słabość do słodkości i torcików... A ten wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zachęcam do wypróbowania i zapraszam ponownie!

      Usuń
  26. Jak tu apetycznie! I zdjęcia i to, co na nich - cudne! ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, zapraszam (dzięki Twojej wizycie odkryłam Twojego bloga!).

      Usuń
  27. Domi, ostatnio u Ciebie same pyszności słodkości... zastanawiam się kto to wszystko zjada - bo chyba nie koty? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh no nie, mój Szprotkowy Gang raczej by tylko trochę kremu skubnął i poszedł zniesmaczony... No staram się, by miał kto zjeść (goście u nas, my w gościach), a poza tym ten torcik wcale nie był taki duży ;). Hugz!

      Usuń
  28. It looks like a dream. So amazing! I wish i could have a slice right now:) Have a wonderful evening, lovely. xoxo

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękne zdjęcia! Napracowałaś się nad tortem i jego sesją. :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękny...:), a zdjęcia mówią, że jest smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam,
    jaka średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń