poniedziałek, 9 lipca 2012

Home Bistro



Bistro cooking is good, traditional food, earnestly made and honestly displayed. It is earthy, provincial, or bourgeois; as befits that kind of food, it is served in ample portions.
{David Liederman, New York restaurateur}


 

Bistro. Dobra kawa i dobre jedzenie. Nie bar mleczny, nie kawiarnia i nie restauracja. 
A jednocześnie wszystko po trochu. I brak takich lokali w naszej szerokości geograficznej. 
Bo wszystko musi być albo cafe albo restaurant. Wielka szkoda, bo mogłoby być pysznie w takich swojskich, niezobowiązujących miejscach.

Dziś zatem śniadaniowy klimat bistro w domu. 

Espresso (no ja 'skażone', au lait...).

I naleśniki z miodem. Moje ulubione. Przepisu nie podaję, bo przecież z jednej receptury 10 osobom wyjdzie 10 różnych, a i tak każdy ma chyba swój sposób  :) Taki to już naleśnikowy urok. Jedno jest pewne - dodanie niewielkiej ilości klarowanego masła do ciasta, wzbogaca smak o mnóstwo procent (kto wie o ile?).


7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe zdjęcia :) ładny kolor uzyskałaś :) słoneczny i ciepły :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Było słonecznie, więc skorzystałam :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. naleśniki z miodem - uwielbiam! ...ale taka kawa z ekspresu, świeżo zmielona, aromatyczna po prostu ugięły mi się kolana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe te Twoje domowe bistro :) Faktycznie szkoda, że dzisiaj tak łatwo nie odnajdziemy miejsca gdzie można łyknąć kawkę i zjeść naleśnika.

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm pychotka:)

    świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh boy, coffee and pancakes - what a great combination! Looks totally scrumptious. Have a great day:)

    OdpowiedzUsuń